Baneskyting

Kategori: Grupper Publisert søndag 29. september 2019 Skrevet av Super User

Baneskyting med pistol:
Baneskyting med pistol kan vise til flere nasjonale og internasjonale programmer i Norges Skytterforbund.


ISSF 10 m luftpistol
10 m luftpistol er en av skyteøvelsene i ISSF. Den er lik øvelsen 10 m luftrifle ved at programmet består av 60 skudd på 105 minutter for menn og 40 skudd på 75 minutter for kvinner. Den ligner også på 50 m pistol på tross av den kortere avstanden og bruken av luftvåpen, og de fleste toppskyttere konkurrerer i begge øvelser. Før de tellende skuddene, men innenfor skytetiden, kan skytteren avfyre et ubegrenset antall prøveskudd. Skiva er 10-delt og totalt 17 cm i diameter, mens 10-eren har en diameter på 11,5 millimeter.

ISSF finpistol

25 m standardpistol, også kjent som finpistol, er et internasjonalt skyteprogram som i Norge arrangeres av Norges Skytterforbund. Finpistol omfatter pistoler 5,6 mm (kaliber .22), og må kunne ta minst 5 skudd, 6 skudd hvis den skal brukes fullt ut til feltskyting.

Godkjent våpen må ikke veie mer enn 1400 g med alt tilbehør, løpet skal ikke være lengre enn 153 mm, avstanden mellom for og baksiktet skal ikke være lengre enn 220 mm, avtrekksvekten skal være på minst 1000 g, og våpenet skal gå ned i en målekasse med dimensjonene 300 x 150 x 50 mm.

ISSF 25 m pistol

25 m pistol, tidligere kalt sportspistol er en av skyteøvelsene i ISSF. Øvelsen ble innført som en kvinneøvelse i 1960-årene. Den var basert på reglene for 25 m grovpistol, men ble skutt med .22-kaliber pistol i stedet for grovkalibervåpnene som mennene brukte.

I 1984 begynte man med egne skyteøvelser for kvinner i OL, og dermed kom sportspistol med i det olympiske programmet. Internasjonalt blir øvelsen bare skutt av kvinner og juniorer, mens menn har grovpistol i stedet. I mange land blir allikevel 25 m pistol skutt i herreklassene i nasjonale stevner og nedover.

Siden 25 m pistol er olympisk øvelse er det finaleskyting, noe det ikke er i grovpistol. De åtte beste skytterne kommer til finalen, som består av fire hurtigserier med 5 skudd i hver serie. Poengsummen i finalen blir lagt sammen med poengsummen fra kvalifiseringen.


ISSF 25 m grovpistol
25 m grovpistol er et internasjonalt skyteprogram som skytes med grovkalibrede våpen på 25 meters avstand. Konkurransen består av en del med presisjonsskyting og en del med duellskyting, og arrangeres i Norge av Norges Skytterforbund.

ISSF 25 m silhuettpistol

25 m silhuettpistol er en av skyteøvelsene i ISSF og skytes med .22 LR pistoler. Øvelsen har vært på OL-programmet helt siden starten på de moderne olympiske leker i 1896. Reglene varierte mye fram til annen verdenskrig, etterpå var det bare små endringer til det kom to større revisjoner i 1989 og 2005. Den siste endringen førte til at utstyrsreglementet ble det samme som for 25 m standardpistol, noe som gjorde slutt på bruken av .22 Short-ammunisjon, samt spesialtilpassede grep og lett avtrekkervekt. Dette førte til at poengsummene ble lavere; verdensrekorden før 2005 var på 597 poeng, mens dagens rekord er på 591.

I stedet for å sløyfe spesielle pistoler for hurtigskyting, designet produsentene nye våpen, slik som Walther SSP, som følger reglementet for standardpistol, men som er optimalisert for hurtigskytingsøvelsen.

ISSF 50 m pistol

50 m pistol (tidligere kalt Fripistol) er en av skyteøvelsene i ISSF. Det er den mest rendyrkede presisjonsøvelsen blant pistoløvelsene, og er en av de eldste øvelsene innen skyting. Den går helt tilbake til slutten av 1800-tallet, og reglene har forandret seg lite siden 1930-årene.

Pistolen som brukes må være i kaliber .22, og kan bare lades med ett skudd av gangen. Den kan bare holdes med en hånd, og kan ikke være i kontakt med noen annen del av skytterens kropp. Bortsett fra det, er det praktisk talt ingen regler for våpenet, noe som forklarer det gamle navnet på øvelsen. Avtrekksvekten kan være så lav som skytteren ønsker, utformingen på grepet er fri og det er ingen restriksjoner på størrelse eller vekt. Presisjonspistoler med lange løp, grep formet etter skytterens hånd, svært lett avtrekk osv. blir ofte kalt fripistoler.

Skyteprogrammet er 60 skudd innen en maksimaltid på to timer. Skiva er like stor som for 25 m standardpistol, og med dobbelt så lang avstand forklarer det de lavere resultatene. 570 av 600 poeng er et resultat i verdensklasse. Den gjeldende verdensrekorden ble satt allerede i Sommer-OL 1980 i Moskva av Sovjetunionens egen Alexander Melentiev.

De fleste skyttere som utmerker seg i 50 m pistol konkurrerer på samme nivå i 10 m luftpistol, som er en lignende presisjonsøvelse.

Treff: 6105

Innlogging